Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) PDF Print E-mail

 

 

 

1. Η Στρατηγική  Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

1.1 Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης – βασικό κείμενο

1.2 Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης – παράρτημα

1.3 Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης – σύνοψη

 

2. Θεματική Ημερίδα για τον κλάδο Γούνας (Καστοριά 24/10/2015)

2.1 Πρόσκληση και Πρόγραμμα

2.2 Σύνοψη για τη Θεματική Ημερίδα του κλάδου της γούνας

2.3 Έντυπο Προτάσεων

 

2.4. Εισηγήσεις Θεματικής Ημερίδας Κλάδου Γούνας


2.4.1 Δράσεις Έξυπνης Επιχειρηματικότητας – Ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)

Δρ. Αντώνιος Γυπάκης, Εκπρόσωπος ΓΓΕΤ, Στέλεχος Δ/νσης Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας,

 

2.4.2 Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για τη Δυτική Μακεδονία και η διαδικασία της Επιχειρηματικής Ανακάλυψης

Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΠΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 

2.4.3 Εκτροφή γουνοφόρων ζώων και παράλληλες δραστηριότητες

Ζώης Γακίδης, Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΠΔΜ

 

2.4.4 Παραγωγή βιοαερίου από απόβλητα γουνοφόρων ζώων: τεχνολογίες και καλές πρακτικές

Δρ. Νικόλαος Μαργαρίτης, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων

 

2.4.5 Φινιριστήρια – βαφεία γουναρικών και διαχείριση αποβλήτων: Οι δυνατότητες συνεργασίας με ερευνητικά προγράμματα και κέντρα

Ζωή- Ουρανία Μιρκοπούλου, Χημικός, DTS ΑΕ

 

2.4.6 Παρουσίαση προτάσεων για τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την ελληνική Γουνοποιία

D.Sc Σίσκος Ευάγγελος, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Αναπληρωτής Πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων και Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

 

2.4.7 Η γνώση της διαχρονικής εξέλιξης της γουνοποιίας ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός καινοτόμου επιχειρείν.

Δρ Πουλιόπουλος Λεωνίδας, Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

 

2.4.8 Δράσεις ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) & γουνοποιία

Ματίνα Μπίμπη, Λέκτορας Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

 

2.4.9 Συνεργατικοί Σχηματισμοί και Επιχειρηματικότητα – Καλές Πρακτικές για τους εκτροφείς

Ελπίδα Σαμαρά, Επιστημονική Συνεργάτης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

 

3. Θεματική Ημερίδα για τον κλάδο Οινοποιίας

3.1 Αρχείο Πρόσκλησης  ΔΕΑ Οινοποιίας

3.2 Αρχείο Σύνοψης ΔΕΑ Οινοποιίας

3.3 Έντυπο Πρότασης ΔΕΑ Οινοποιίας

 

3.4. Εισηγήσεις Θεματικής Ημερίδας Κλάδου Οινοποιίας


3.4.1 Η ανάπτυξη του Αμπελοοινικού κλάδου

Ιωάννης Βογιατζής , Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου (ΕΔΟΑΟ)


3.4.2 Η έρευνα και η καινοτομία στο κρασί, στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπό διεθνές πρίσμα

Άγγελος Ιατρίδης , Πρόεδρος Αμύνταιον Οίνος Wine Cluster


3.4.3 Γεωργία ακριβείας και αμπελουργία, λύσεις και προκλήσεις

Στέφανος Κουνδουράς , Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,

Τμήμα Γεωπονίας,  Εργαστήριο Αμπελουργίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


3.4.4 Γενοτύπιση τοπικών ποικιλιών αμπέλου: ένα βήμα για την αξιοποίησή τους

Γεώργιος Μερκόπουλος , Εξωτερικός Συνεργάτης ΕΛΓΟ ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’  & ΙΝΕΒ/ ΕΚΕΤΑ


3.4.5 Πιστοποιημένοι Κλώνοι ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ Προκλήσεις & Δυναμική

Κωνσταντίνος Μπακασιέτας , Ειδικός αμπελουργίας και κλωνικής επιλογής, Φυτώρια Αμπέλου Μπακασιέτα


3.4.6  Προϊόντα προστιθέμενης αξίας (συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά, φάρμακα) από τα υποπροϊόντα οινοποίησης (στέμφυλα, γίγαρτα)

Δημήτριος Κουρέτας , Καθηγητής Φυσιολογίας Τοξικολογίας,

Τμήμα Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


3.4.7 Έρευνα και Καινοτομία στην παραγωγή αφρωδών οίνων

Γεώργιος Κοτσερίδης , Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, Εργαστήριο Οινολογίας

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


3.4.8 Οίνος και Τουρισμός: Προϋποθέσεις για μια αμοιβαία επωφελή σύμπραξη

Μαρία Αλεμπάκη , Δρ Αγροτικής Οικονομίας, ΕΛΓΟ Δήμητρα/ Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


3.4.9 Βe a brand, not just a firm! Το branding ως λύση βιωσιμότητας και ανάπτυξης

Γεώργιος Τζιούμαρης ,
Branding strategist

 

4. Θεματική Ημερίδα Εργασίας για την Εξειδίκευση των Δράσεων του Τομέα της Αγροδιατροφής

4.1  Αρχείο Πρόσκλησης της Αγροδιατροφής

4.2 Αρχείο Σύνοψης της Αγροδιατροφής

4.3 Έντυπο Πρότασης της Αγροδιατροφής

 


 

4.4. Εισηγήσεις Θεματικής Ημερίδας του Τομέα της  Αγροδιατροφής

 

4.4.1 Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την ΠΔΜ: Επιχειρηματική ανακάλυψη

Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΠΕΠ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)


4.4.2 Η Στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης και το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα: Εθνική και περιφερειακές πολιτικές

Παναγιώτης Χατζηνικολάου, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας & Καινοτομίας, Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)


4.4.3 Αγροδιατροφή στη Δυτική Μακεδονία: Η εικόνα του τομέα και η σύνδεση παραγωγών & επιχειρήσεων με την Έρευνα & την Καινοτομία

Κωνσταντίνος Καραμάρκος, Τεχνικός Σύμβουλος – Εξωτερικός Συνεργάτης της ΕΥΔ ΕΠ της ΠΔΜ σε θέματα RIS3

 

4.4.4 H αξιοποίηση της ελληνικής αρωματικής βιοποικιλότητας μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων

Αικατερίνη Γρηγοριάδου, Γεωπόνος – Βιοτεχνολόγος, Σύμβουλος Έρευνας Αγροτικών Επιχειρήσεων, Πρόεδρος Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας


4.4.5 Η συμβολή της Έρευνας & Καινοτομίας στην ανάπτυξη της Δενδροκομίας στη Δυτική Μακεδονία

Αθανάσιος Μολασιώτης, Επίκουρος καθηγητής, Εργαστήριο Δενδροκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, ΑΠΘ


4.4.6 Έρευνα & Καινοτομία στην υπηρεσία της Δενδροκομίας: Η ώρα της εφαρμογής στην πράξη

Ευάγγελος Γκλαβάκης, Φυτωριούχος – Γεωπόνος Φυτώρια Γκλαβάκη


4.4.7 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων: Ιχνηλασιμότητα, πιστοποιήσεις & προώθηση

Γεώργιος Πεχλιβανίδης, Γεωπόνος, Σύμβουλος Συστημάτων Ποιότητας NOVACERT ΕΠΕ


4.4.8 Προϊόντα προστιθέμενης αξίας από υποπροϊόντα γαλακτομικών και τυροκόμισης

Δημήτριος Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Τοξικολογίας,Τμήμα Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


4.4.9 Συστήματα και Σήματα Ποιότητας: Ο Ρόλος τους στον Αγροδιατροφικό Τομέα

Αχιλλέας Κοντογεώργος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και συνεργάτης ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

 

4.4.10 Cluster δημιουργικών υπηρεσιών και οι λύσεις που προσφέρουν στον αγροδιατροφικό τομέα: Η περίπτωση της Agro Design

Πάνος Ρεμούνδος, Συντονιστής Agro Design Cluster 4.4.11


4.4.11 Συμβολαιακή Γεωργία και Χρηματοδοτήσεις

Ευάγγελος Μπέλλος, Assistant Manager Ανάπτυξης εργασιών αγροτικού τομέα Β. Ελλάδος Τράπεζας Πειραιώς


4.4.12 Τρόφιμα & στοιχεία εξαγωγών – Οι συνθήκες σήμερα στις Ευρωπαϊκές αγορές και στις αγορές των τρίτων χωρών

Θωμάς Βασσάρας,Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

 

4.4.13 Γαστρονομικές περιπλανήσεις και ο πολιτισμός των γεύσεων

Γρηγόρης Μαυρίδης, Στέλεχος του Τμήματος Σχεδιασμού & Διαχείρισης Προγραμμάτων, Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας - ΑΝΚΟ ΑΕ


4.4.14 Πρώτα βήματα και μελλοντικά σχέδια μιας startup επιχείρησης στον αγροδιατροφικό τομέα των γεύσεων

Μανώλης Βασιλειάδης, Rizes Greek Delicatessen