Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 02:35

Παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό: παγκόσμια σύνοδος κορυφής και μουσική συναυλία στις 27 Ιουνίου

Η εκστρατεία «Παγκόσμιος Στόχος: Ενωμένοι για το Μέλλον μας», την οποία δρομολόγησε η Επιτροπή σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό προάσπισης των συμφερόντων του πολίτη Global Citizen στις 28 Μαΐου, θα κορυφωθεί με την παγκόσμια σύνοδο κορυφής καθώς και τη μουσική συναυλία που προβλέπεται να λάβουν χώρα το Σάββατο 27 Ιουνίου με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων. Σκοπός είναι να συγκεντρωθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανακάλυψη και τη διάθεση εμβολίων, εξετάσεων και θεραπευτικών αγωγών. Η καθολική πρόσβαση σε εμβολιασμό, για όλους όσοι τον χρειάζονται θα δώσει στον κόσμο τη δυνατότητα να ξεπεράσει την πανδημία και να αποφύγει την εμφάνιση μιας νέας. Θα βοηθήσει επίσης να ανοικοδομηθούν με δίκαιο και σωστό τρόπο οι κοινότητες που επλήγησαν από την πανδημία.

Η συναυλία

Η συναυλία «Παγκόσμιος Στόχος: Ενωμένοι για το Μέλλον μας», με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Dwayne Johnson, έχει προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου. Θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες όπως η Shakira, οι Coldplay, ο Usher, η Jennifer Hudson, η Miley Cyrus, ο Justin Bieber και ο Quavo, ο J Balvin, οι Chloe x Halle, η Yemi Alade, και η Christine and the Queens.

Στη συναυλία, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλαφον ντερ Λάιεν, θα εμφανιστούν επίσης ο Chris Rock, ο Hugh Jackman, η Kerry Washington, η Charlize Theron, ο Forest Whitaker, ο David Beckham, η Salma Hayek Pinault, ο Billy Porter, η Diane Kruger, ο Antoni Porowski, ο Ken Jeong, ο Nikolaj Coster-Waldau και η Olivia Colman.

Σύνοδος κορυφής για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης

Η σύνοδος κορυφής «Παγκόσμιος Στόχος: Ενωμένοι για το Μέλλον μας» προβλέπεται να αρχίσει στις 3 μ.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Στη σύνοδο κορυφής, υπό την ηγεσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρέμβουν με ομιλίες τους παγκόσμιοι ηγέτες, καθώς και διεθνείς υποστηρικτές, καλλιτέχνες και ακτιβιστές. Θα συμμετάσχουν στη συζήτηση μέσα από ομάδες ανταλλαγής απόψεων και συνεντεύξεις: ο Nickolaj Coster-Waldau, η Miley Cyrus, η Angelique Kidjo, ο Ken Jeong, καθώς και ειδικοί και άλλες διακεκριμένες προσωπικότητες όπως η Melinda Gates, ο Δρ. Vin Gupta, ο Πρόεδρος της NAACP Derrick Johnson, ο Eddie Ndopu, η Δρ. Ngozi Okonjo-Iweala, η Kate Upton και ο Justin Verlander.

Πού μπορείτε να την παρακολουθήσετε

Η συναυλία θα αναμεταδοθεί από ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο: ARD, Canal+ Group, RTVE στην Ευρώπη, Bell Media, CBC, Citytv, και Global TV, στον Καναδά, NBC και iHeartMedia στις Ηνωμένες Πολιτείες, Grupo Globo στη Βραζιλία, MultiChoice Group και SABC στην Αφρική, και Fuji TV και Star India στην Ασία. Θα είναι επίσης δυνατόν να την παρακολουθήσετε στον ιστοχώρο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό και στους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα εξής μέσα κοινωνικής δικτύωσης: FacebookTwitter και YouTube. Η σύνοδος κορυφής θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά στον ιστοχώρο του Global Goal Unite και στους λογαριασμούς του στα ίδια μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Οι καλλιτέχνες έχουν τη δύναμη να εμπνέουν αλλαγές. Να θέτουν το ταλέντο τους στην υπηρεσία μεγάλων ιδεών. Στις 27 Ιουνίου, στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής με τίτλο «Παγκόσμιος στόχος: Ενωμένοι για το μέλλον μας» και στην ομώνυμη συναυλία καλλιτέχνες, επιστήμονες και παγκόσμιοι ηγέτες θα ενώσουν τη φωνή τους, σε μια ουσιαστική και σπάνια στιγμή παγκόσμιας ενότητας. Θα δεσμευτούν να βοηθήσουν τον κόσμο στη μάχη για την εξουδετέρωση του κορονοϊού, ώστε κανένας να μην μείνει στο περιθώριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί πλήρως στην εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε προσιτό εμβολιασμό, το συντομότερο δυνατόν, για όλους όσοι το χρειάζονται. Ενωμένοι, είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας ασφαλέστερο.»

Ο κ. Hugh Evans, συνιδρυτής και γενικός διευθυντής του ΜΚΟ Global Citizen, δήλωσε: «Οι πολίτες ανά τον κόσμο ζητούν να γίνουν συστημικές αλλαγές, αλλαγές που θα φέρουν δικαιοσύνη για όλους μας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ανεξαρτήτως του τόπου γέννησης ή του χρώματός μας. Εάν θέλουμε να απαλλάξουμε όλους τους συνανθρώπους μας από τη νόσο COVID-19, πρέπει οι παγκόσμιοι ηγέτες μας να διαθέσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να εξασφαλίσουμε ισότιμα εξετάσεις, θεραπευτική αγωγή και εμβόλια. Η συναυλία «Παγκόσμιος Στόχος: Ενωμένοι για το Μέλλον μας» θα θέσει την μακραίωνη τέχνη της μουσικής στην υπηρεσία των αλλαγών και της ενότητας, στο πλευρό της επιστήμης και των επιστημονικών δεδομένων, ώστε να τιμήσουμε τους ανθρώπους που πολεμούν για εμάς, όπως οι γιατροί, οι επιστήμονες, το εργαστηριακό προσωπικό, οι εργαζόμενοι που προσφέρουν ζωτικές υπηρεσίες και οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αγωνίζονται όχι μόνο για να βρουν τη θεραπεία για τη νόσο COVID-19 αλλά και για να εξασφαλίσουν ότι είναι διαθέσιμη σε όλους όσοι τη χρειάζονται».

Ο Dwayne Johnson, παρουσιαστής της συναυλίας «Παγκόσμιος Στόχος: Ενωμένοι για το Μέλλον μας», δήλωσε: "Είμαι υπερήφανος που συμβάλω μαζί με τη Global Citizen και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διοργάνωση της συναυλίας «Παγκόσμιος Στόχος: Ενωμένοι για το Μέλλον μας». Η εκδήλωση αυτή θα ενισχύσει την παγκόσμια κοινότητα που μάχεται για την ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη υγείας, και για την αντιμετώπιση άλλων κατάφορων αδικιών στον κόσμο μας. Την παρούσα στιγμή στην ιστορία μας πρέπει όλοι μας να δώσουμε το παρόν. Γι' αυτό, ας ενώσουμε τα χέρια για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας».

Η Miley Cyrus, καλλιτέχνης και ακτιβίστρια, δήλωσε: «Πρέπει να δράσουμε όλοι τώρα. Ως πολίτες του κόσμου, καλούμε τους ηγέτες ανά τον κόσμο να εξουδετερώσουν τις δυσανάλογες επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στις περιθωριοποιημένες κοινότητες διαθέτοντας κονδύλια για την ανάπτυξη και τη διάθεση εξετάσεων, θεραπευτικής αγωγής και μέσων. Χάρη σε αυτή την παγκόσμια εκστρατεία, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι όλοι παντού διαθέτουν πρόσβαση σε εξετάσεις και θεραπευτική αγωγή για τη νόσο COVID-19 ανεξαρτήτως εισοδήματος ή τόπου διαβίωσης».

Η Shakira, καλλιτέχνης και ακτιβίστρια, δήλωσε: «Οι πολίτες όλου του πλανήτη ζητούν από τους ηγέτες ανά τον κόσμο να συμβάλουν στον τερματισμό της νόσου COVID-19 καλώντας τους να εξασφαλίσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που χρειάζονται ώστε καθένας μας παντού να έχει πρόσβαση σε εξετάσεις, θεραπευτική αγωγή και εμβόλια. Χρειαζόμαστε ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και παγκόσμια δικαιοσύνη και γνωρίζουμε ότι μόνο εάν ενώσουμε τις προσπάθειές μας στη μάχη για τον κόσμο που επιθυμούμε θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιέστερο μέλλον για όλους μας».

Ιστορικό

Η εκστρατεία «Παγκόσμιος Στόχος: Ενωμένοι για το Μέλλον μας» δρομολογήθηκε στις 28 Μαΐου, υπό την αιγίδα της κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκστρατεία, με την υποστήριξη των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων Bloomberg Philanthropies, Bill & Melinda Gates Foundation και Wellcome Trust, έχει στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις πιο ευάλωτες κοινότητες, την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε προσιτές τεχνολογίες κατά του κορονoϊού και στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας παντού.

Τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν στις 27 Ιουνίου θα στηρίξουν τις ακόλουθες οργανώσεις:

Η εκστρατεία «Παγκόσμιος Στόχος: Ενωμένοι για το Μέλλον μας» στηρίζεται από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα Foundation Partners Bloomberg Philanthropies, Bill & Melinda Gates Foundation, Wellcome Trust, καθώς και τις επιχειρήσεις Corporate Partners Citi, Procter & Gamble, SAP, Verizon και Vodafone.

Η εκστρατεία αποτελεί ορόσημο στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονoϊό, μια παγκόσμια δράση για την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε προσιτό εμβολιασμό, θεραπευτική αγωγή και εξετάσεις για την αντιμετώπιση του κορονoϊού. Αποτελεί την αντίδραση της Επιτροπής στην παγκόσμια έκκληση για την ανάληψη δράσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε συνεργασία με κυβερνήσεις και εταίρους στις 24 Απριλίου 2020, για πρόσβαση σε εμβολιασμό κατά του κορονoϊού παντού και για όλους όσοι τον χρειάζονται.

Προκειμένου να βοηθήσει στην προστασία των πολιτών παντού η Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, η παρασκευή και η διάθεση εμβολίων κατά του κορονoϊού. Με τη στρατηγική αυτή η Επιτροπή θα στηρίξει τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διαθεσιμότητας ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων σε χρονικό διάστημα μεταξύ 12 και 18 μηνών, ίσως και νωρίτερα. Για την υλοποίηση αυτού του σύνθετου εγχειρήματος απαιτείται η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών παράλληλα με τις επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα ώστε να μπορούν να παραχθούν εκατομμύρια, ή ακόμη και δισεκατομμύρια, δόσεις ενός επιτυχημένου εμβολίου. Η Επιτροπή έχει κινητοποιηθεί πλήρως για να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι φορείς ανάπτυξης εμβολίων.

Επιπλέον, για να βελτιωθεί η πολυμερής προσέγγιση σε σχέση με τα εμβόλια και για να αποφευχθεί ο επιζήμιος ανταγωνισμός μεταξύ κρατών, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν πρότεινε να μελετηθεί, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας, η δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού προμήθειας εμβολίων χωρίς αποκλεισμούς. Για να λειτουργήσει ένας τέτοιος μηχανισμός, σημαντικός αριθμός χωρών με υψηλό εισόδημα θα χρειαστεί να προσχωρήσουν σε μια διεθνή ομάδα αγοραστών. Οι χώρες αυτές θα συμφωνήσουν να διαθέσουν πόρους για την από κοινού κράτηση μελλοντικών εμβολίων από τις εταιρείες παρασκευής τους και παράλληλα θα δώσουν τη δυνατότητα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να προβούν σε κρατήσεις εκ των προτέρων. Έτσι, θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίων και θα βελτιωθεί η πρόσβαση σε αυτά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ιστοχώρος για την παγκόσμια αντίδραση στον κορονoϊό