Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 03:10

Εβδομάδα ESPON 2020: Δίκαιη Μετάβαση και Ανάκαμψη για τις Πόλεις και τις περιφέρειες στην Ευρώπη

 

To ESPON EGTC και η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ διοργανώνουν την «Εβδομάδα ESPON 2020: Δίκαιη Μετάβαση και Ανάκαμψη για τις Πόλεις και τις περιφέρειες στην Ευρώπη».

Δύο ημέρες γεμάτες, με -υψηλής ποιότητας- διαδραστικές συζητήσεις, σχετικά με τα πιο καυτά θέματα της Aτζέντας της ΕΕ. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν ζωντανές, διαδικτυακές μεταδόσεις τόσο στην διαδικτυακή σελίδα του ESPON όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

  • 18 Νοεμβρίου, 14:00-15:00: «Είναι συμβατή η ενεργειακή κατάργηση άνθρακα με τη δίκαιη, οικονομική μετάβαση για τις περιφέρειες και τις πόλεις;» Μια ζωντανή διαδραστική συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον διάσημο οικονομολόγο Jeffrey Sachs, από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και τον Markus Kerber, Υφυπουργό στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, Κτιρίων και Κοινoτήτων της Γερμανίας.
  • 19 Νοεμβρίου, 10:30-11:30: «Μπορεί η δίκαιη μετάβαση να φέρει ανάκαμψη για τις περιφέρειες και τις πόλεις;» Μια ζωντανή αναμετάδοση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τους:
  • Elisa Ferreira, Επίτροπο για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις
  • Απόστολο Τζιτζικώστα, Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών
  • Jerzy Buzek, Ευρωβουλευτή, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Volkmar Vogel, Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών, Κτιρίων και Κοινότητας της Γερμανίας.

Συντονιστής: Wiktor Szydarowski, Διευθυντή του ESPON EGTC TerritoriALL.

Η εβδομάδα ξεκινά με το TeritoriALL, το περιοδικό του ESPON, το οποίο φιλοξενεί βιντεο-μηνύματα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli και τον καθηγητή Jeffrey Sachs. Επίσης, άρθρα από τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund), κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον κ. Pavel Branda, Αντιδήμαρχο του Rádlo, εισηγητή της ΕτΠ για τις διασυνοριακές δημόσιες υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές του ESPON και τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησής παρουσιάζουν στοιχεία και πληροφορίες από τα τελευταία έργα. Ο θεματικός φάκελος του περιοδικού θα αφορά τις χωρικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Θα παρουσιαστούν, επίσης, δύο πρόσφατα δημοσιευμένα ενημερωτικά δελτία πολιτικής για τις περιοχές σταδιακής κατάργησης του άνθρακα και τη θαλάσσια χωροταξία και αλληλεπιδράσεις μεταξύ ξηράς και θάλασσας.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.