Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 02:15

Επιβράβευση της αριστείας στον τομέα της δημοσιογραφίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη: Υποβάλετε σήμερα υποψηφιότητα για το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali 2020

 

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν θέματα σχετικά με την ανάπτυξη μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από σήμερα έως τις 15 Μαρτίου. Το βραβείο αυτό απονέμεται σε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο για τη διαδικτυακή, έντυπη ή οπτικοακουστική κάλυψη ιστοριών ανθρώπινων επιτευγμάτων και προσήλωσης σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Οι ιστορίες τους αυτές φέρνουν στο φως αδικίες και μας υποχρεώνουν να αναλάβουμε δράση.

Κηρύσσοντας την έναρξη του διαγωνισμού, η επίτροπος για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε: «Κάθε χρόνο, το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali απονέμεται σε δημοσιογράφους που συμβάλλουν στην οικοδόμηση πιο βιώσιμων, δίκαιων και ευημερουσών κοινωνιών και λένε την αλήθεια στην εξουσία. Οι ανθρώπινες ιστορίες τους βοηθούν να χυθεί φως και συμβάλλουν στην αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, των ανισοτήτων και των αδικιών. Θα ήθελα να ενθαρρύνω θερμά τους δημοσιογράφους που καλύπτουν θέματα βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως να υποβάλουν υποψηφιότητα και να συμμετάσχουν στην παγκόσμια κοινότητα νικητών, μελών της κριτικής επιτροπής και εταίρων του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali.»

Κεντρικό θέμα του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali είναι η δημοσιογραφία για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι συμμετοχές για τον διαγωνισμό του τρέχοντος έτους θα πρέπει να αφορούν θέματα διεθνών εταιρικών σχέσεων όπως, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η νεολαία, η ισότητα των φύλων, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, η υγεία, η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα;

Παροτρύνουμε τους δημοσιογράφους να υποβάλουν υποψηφιότητα για μία από τις τρεις κατηγορίες.

  • Μεγάλο Βραβείο: για δημοσιεύσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν σε μία από τις χώρες εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Βραβείο Ευρώπης: για δημοσιεύσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Βραβείο καλύτερου νεοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου: για δημοσιεύσεις από δημοσιογράφους ηλικίας κάτω των 30 ετών, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε μία από τις χώρες εταίρους της.

Για το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali 2020, τα άρθρα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επιλέξιμα εφόσον έχουν δημοσιευθεί μεταξύ της 10ης Μαρτίου 2019 και της 31ης Ιανουαρίου 2020. Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις είναι διαθέσιμες εδώ.

Πώς μπορώ να υποβάλω υποψηφιότητα;

Οι δημοσιογράφοι καλούνται να υποβάλουν το έργο τους στο διαδίκτυο. Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι ανοικτή από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2020, στις 23:59 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Ποιος επιλέγει τους νικητές;

Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί από μεγάλη κριτική επιτροπή επιφανών δημοσιογράφων και ειδικών σε θέματα ανάπτυξης από όλο τον κόσμο.

Ο νικητής/Η νικήτρια κάθε κατηγορίας θα λάβει 10.000 EUR. Στον/στην νικητή/νικήτρια της κατηγορίας «Καλύτερος νεοεμφανιζόμενος δημοσιογράφος» θα προσφερθεί επίσης επαγγελματική εμπειρία με συνεργαζόμενο μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Οι νικητές/νικήτριες θα ανακοινωθούν και θα παραλάβουν τα βραβεία τους στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες στις 9 και 10 Ιουνίου 2020.

 

Ιστορικό

Από το 1992, το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali απονέμεται σε δημοσιογράφους που αρθρογραφούν για θέματα διεθνών εταιρικών σχέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Με το βραβείο αυτό αναγνωρίζεται η συμβολή της δημοσιογραφίας στην οικοδόμηση πιο βιώσιμων, δίκαιων και ευημερουσών κοινωνιών.

Ο Lorenzo Natali ήταν ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας της έκφρασης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης. Ήταν Ιταλός πολιτικός και υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος και Ευρωπαίος Επίτροπος από το 1977 έως το 1989. Από το 1985 έως το 1989 ήταν Επίτροπος αρμόδιος για θέματα συνεργασίας, ανάπτυξης και διεύρυνσης.

Η απόκτηση του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali δεν αποτελεί απλώς προσωπικό επίτευγμα για τους ενδιαφερόμενους δημοσιογράφους, αλλά και αναγνώριση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δημοσίευσαν τα άρθρα τους ως πλατφόρμες που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημοκρατία και δίνουν φωνή στους πολίτες.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστότοπος του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali

Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης