Σάββατο, 09 Μαΐου 2020 23:50

9η Μαΐου - Ημέρα της Ευρώπης

 

Την Ημέρα της Ευρώπης, κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν».

Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.70 χρόνια μετά, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίση που καθιστά την ανάγκη για ενότητα επιτακτική.

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην Ιστορία που έγραψαν οι Ευρωπαίοι το 1950  αλλά και σε όλους όσους γράφουν ιστορία σήμερα. Με μια διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνεται από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε, να εμπνευστούμε, να μάθουμε τι κάνει η Ευρώπη σήμερα και για το μέλλον μετά την πανδημία του Covid-19.

Δείτε περισσότερα εδώ και στο facebook.